ХОМОЉСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ
Од хомољског меда
добија се снага да полетиш до неба.
Он је богатство право
па за наш крај кажу : „ Све је тамо тако здраво“.
У Хомољу био ниси, ти друже мој,
ако качамак и пастрмка не умажаше брк твој.
Кад моја бака млеко подлије,
овчји сир мами боље и од чаролије.
Преврео или млад,
хомољски сир на трпези атракција је одвајкад.
Пржени кад замиришу вргањи,
ваш апетит сигурно неће да се смањи.
Ту дилеме нема,
свака чааст за домаћицу која их спрема.
Зато позивам другаре
и све оне који за гурманлук маре,
да дођу у мој крај
и увере се у овај кухињски рај
ХОМОЉСКИ КАЧАМАК
Мaлена сам девоjчица ја,
срећа ми у окицама сја,
знам како се качамак кува
и то ми
је вредније и од злата сува..
Просејеш, драга, брашно,
веруј ми , тај је чин узбуђење страшно.
Бакрач на вериге мећеш
па мало двориштем шећеш.
А кад проври водица та
спреми се да те срећа обузме сва.
Качамало и чуркало справице су чудесне
са пурцима решавају те ситуације
стресне.
Спусти онда бакрач на жар
па се сети где ти је лопар.
Док га жар од дна одлепљује,
његов мирис почиње све да задивљује.
Крпу брзо у руке
и следећи проблем реши без муке.
Бакрач нагло окрени,
а онда нож припреми дрвени.
На комаде га исеци мање
и спреми се за право уживање.
Додај му млеко или сир ,
овакав оброк не може пружити ни
царски пир.
Нема коментара:
Постави коментар