O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

четвртак, 25. јун 2015.

Рудник Јасеновац

                                                           Рудник   Јасеновац

        Рудник се налази на брду које се зове Јасеновац ,а припада Крепољину . У руднику се вади угаљ који служи за грејање . Људи који раде у руднику се зову рудари . Место где рудари раде и ваде угаљ зове се јама. Рудари имају радно одело: плаве панталоне,плаве блузе,памучне кошуље,кожух,на ногама гумене чизме,на глави шлем беле боје да би заштитили главу,на шлему носе лампу.Уз помоћ лампе они осветљаваљу себи пут и простор у коме раде.На рукама но се кожне рукавице да би чували руке.
    Посао рудара је веома тежак јер раде неколико стотина метара испод земље. До места где раде иду скоро 2 километра пешака. Просторије у којима ваде угаљ праве се од грађе (дрва) која се носи на леђима . Дрва се секиром цепају и склапају тако што личе на ходник. У ходницима је пуно прашине , воде, блата, нема струје, мрачно је и пуно буке од транспортера. Угаљ се пуца експлозивом који је јако бучан и све се тресе . Експлозив растура и обара угаљ . После тога рудари лопатама пуне грабуљар (који је у облику корита,у њему има ланаца и пречага ко је држе угаљ ) који се вози до гумених трака. На тракама се вози до сепарације. Сепарација је зграда у којој се одваја угаљ.
    Све време док су у јами рудари морају бити опрезни како угаљ неби пао на њих. Једни другима помажу у свему .Храну и воду носе са собом јер у јами нема ни воде за пиће .Кад изађу из јаме на  светлост они су црни од прашине и блата и уморни од тешког физичког рада. Живот и рад рудара није нимало лак. Зато млади иду у пензију. Људи који раде у рударству су храбри,чврсти и јаки,не боје се ничега.



                                                                            Према причању  рударског радника ,Јасмине  Владић  текст  записали ученици ОШ „ Моша Пијаде“ Изварица (Жагубица): Вељко Милојевић, Лука Радовановић и  Филип Петковић






      

Нема коментара:

Постави коментар