O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

Конкурс "Чистунко"

        Ученици четвртог разреда Андријана Петровић, Катарина Миливојевић и Жељко Маринковић освојили су прво место на конкурсу "Чистунко" АСА компаније.
ПАПИРНЕ ПТИЦЕ МОГУ ДА ПОЛЕТЕ

Ми смо ученици четвртог разреда у једној  малој сеоској школи у Хомољу. Свакога јутра заједно долазимо у школу. Све би било као и обично да јутрос не угледасмо изнад хомољског неба чудне папирнате птице. Пошто наше одељење ради пројекат  који се зове „Похитајте Хомољу у загрљај„  помислили смо да  су услишиле наше жеље  и да су дошле у наш крај да би се нагледале његових природних лепота. На крилима су носиле необичне свеске у које су нешто уписивале. Све је изгледало као у чудном сну.
Најпре су летеле изнад Хомољских планина и нама који смо их са земље посматрали почеле су да певуше песму о томе да су одушевљене колико у нашем крају има лековитог биља и шумских плодова,  који расту у нетакнутој природи,у природи коју човек још увек добро чува. И тако буковим и боровим шумама одјекиваше стихови:
„Ој, Хомоље, Хомоље,
у теби је све увек најбоље,
права си еколошка оаза,
зато нам се твојим небом база.
У ове шуме све птице  треба да долете
и поруку чистоће  да пренесу сваком детету ове планете.“
   
Видеше потом и ливаде и пашњаке неокрњене димом и отпадима фабричких птичурина. На њима су се беласала стада, а лепоти још више је допринела свирка хомољских пастира. На овом месту исписаше птице и поруку о врло квалитетном хомољском сиру, који је познат баш због тога што су наши пашњаци веома чисти.
У том необичном путовању  летачице стигоше и до Млаве, прелепе планинске лепотице и бисера овога краја. Била је толико чиста да су у њој могле видети свој одраз ,па срећне што на свету постоји таква лепота,  наставише своу песму:
    И плави се, плави ваша прелепа Млава,
    о чистоћи њеној овде мисли свака дечија глава.
    Та је вода и за пиће чиста
    ставићемо је под бројем један на безброј светских листа.“

Успут сретоше сељане који су се упутили својим њивама. Од  алатки носили су само мотике, јер оно што они производе  окопава се , полива и плеви. У своје необичне свеске  ове птице записаше како сељани гаје своје биљке, а у знак захвалности окитише их зеленом јабуком, симболом здраве хране.
Сретоше и  вредне пчелице које су баш у том моменту засукле рукаве и почеле неуморно да скупљају свима познати хомољски мед. Ову поруку птице записаше најкрупнијим словима  желећи да остатку Србије покажу колико су наше ливаде неодољиве и нетакнуте.
И тако одушевљене што њихову срећу не ремети густи црни дим и неподношљива бука аутомобила, продужише пут до наше Бељанице. Тек тамо шта су могле видети.У знак одушевљења , вита стабла букве и храста окитише младим пупољцима, а ливадама подарише прелепе цветне венце. Нагледавши се лепота наших извора , сложно наставише да певуше:
"Врело,наше прелепо Врело ,
пијаћом водом волели бисмо кад  би наше даривало село."
На сам врх Бељанице поставише најлепшу поруку коју је Хомоље икада примило. Она је гласила.
        ОВДЕ ЖИВИ ПРИРОДА! ОВДЕ ЖИВИ ЧОВЕК! ОВДЕ ЖИВЕ БИЉКЕ!  ОВДЕ ЖИВЕ И ЖИВОТИЊЕ! ОВДЕ ЈЕ ЧОВЕК ОЧУВАО ОНО ШТО МУ ЈЕ БОГ ДАВНО, ДАВНО ПОДАРИО! ОВДЕ ЖИВИ НЕТАКНУТА ПРИРОДА!
Наравно, ове птице  само су део наше маште   и да  ово не би била само БАЈКА која је настала на нашим часовима, позивамо све становнике нашег прелепог Хомоља да схвате да нам је природа једина права МАЈКА. Узмимо од природе оно најбоље и вратимо јој истом мером.

Нема коментара:

Постави коментар