O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

петак, 14. октобар 2016.

Дечја недеља разним пригодним активностима обележена и у нашем одељењу

Дечја недеља у одељењу у Изварици

Дечја недеља у одељењу у Изварици обележена је разним пригодним активностима ученика, али и родитеља.
У понедељак, 3.октобра 2016. године први час је био посвећен дечјим правима. Час смо започели песмом  Деца су украс света.У наставку смо разговарали о томе због чега се обележава Дечја недеља, као и  о Конвенцији о правима детета. Разговор је пратила презентација која се налази на линку http://www.slideshare.net/NatashaBN/deja-prava-28342121
Током презентовања и разговора посебан акценат је стављен на децу која су угрожена ратовима, немаштином, бедом и сиромаштвом. Разговарали смо и о правима која су обухваћена поменутим документоми  о Буквару дечјих права. Разговарали смо и о Крвавој бајци Десанке Максимовић која описује страдање српске деце у Другом светском рату.
Подсетили смо се и Буквара дечјих права  који су ученици направили пре две године.










 У завршном делу часа ученици су визуелизовали своја схватања појединих права обухваћених Конвенцијом.






На неким радовима  су и поруке о правима детета , а имамо и рад на коме испод цвета са девет латица (одељењу имамо 9 ученика)  пише да су разлике  наше богатство.  Ученици трећег разреда су приказивали по чему су он  као појединци слични, а по чему су различити  у односу на другу децу.
Уторак, 4. октобра 2016. био је резервисан за акцију Дете детету. Ученици су током претходног дана добили задатак да за друга или другарицу из одељења припреме књигу из претходног разреда, играчку коју су прерасли, школски прибор  који им је вишак или одевни предмет њима више не треба. Пре размене играчака разговарали смо о лепоти давања и примања поклона. Ова активност је код њих изазвала велико одушевљење.  Неки су и сутрадан донели играчке за размену.














У среду смо изложили  ликовне радове на тему Нећу да бригам, хоћу да се играм.


На драмској секцији написали смо и кратку песму под називом Нећу да бригам, хоћу да се играм.
 Нећу да бригам, хоћу да се играм

Е, баш нећу да бригам,
већ хоћу да се стално играм.
Много је лепа дечја игра,
у њој се дете врти као чигра.
Хоћу да се играм са другарима својим 
и да своје снове у љубичасто обојим.
Родитељи наши, заборавите  бриге ваше
и укључите се мало у игре наше.



С обзиром да  је у у среду био и Светски дан учитеља договор је био  да ученици  имају венце на главама . Има и оних који су у школу донели и букете цвећа за учитељицу.



Последњег радног дана у Дечјој недељи имали смо одељењски вашар, маскенбал и мини дружење са родитељима.  На вашару су се продавали ученички радови. Купци су били родитељи а  купљено су могли да "плате" школским прибором, воћем, пецивом које су спремили, кокицама, воћем и сл.




Ученици су сакупили доста слаткиша и воћа које ће се појести у току наредне седмице, добили смо нешто и од школског прибора, а маме су купљене радове са одушевљењем понеле  својим кућама. Посебна драж ове активности је у томе што су се на наш позив одазвале и  поједине маме ученика  претходне генерације, бабе садашњих и бивших ученика, али и поједине тете из села које немају ученике у нашој школи. Мамама и свима њима захваљујемо на указаном поверењу.
   "Најхрабрије" маме играле су се са децом. Изводили смо игру Дан-ноћ. У плану је била игра Између две ватре али је тога дана падала киша.

Ученици су се тог дана и маскирали. Неко је био учитељ, неко лептир, неко принцеза, неко и  мама. Ренџери, Бетмен и кловн засмејали су присутне а нарочито је пажњу привукао ученик који је маску имао од кукурузовине.



















  Замишљено је било да његово височанство дете маскирано прошета селом али нас је и у томе спречила киша.