O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

четвртак, 29. октобар 2015.

Радионица „Цвет врлина“

Извор са кога сам преузела идеју за радионицу: http://mementoprijateljstva.weebly.com/radionice.html   
Сценарио који следи прилагођен је мом одељењу.
          Циљ радионице је развијање позитивне свести о себи, развијање самопоуздања, као и уочавање позитивних и негативних особина личности;
Трајање: 45 минута
Сценарио за час
          1.активност: Разговор о манама и врлинама на основу животног искуства и искуства стеченог анализом разних текстова (мисли се на текстове који су раније анализирани);
          2. активност: Нацртати  цвет који има „средину“ и 5 латица. „Средина“ је резервисана за име ученика. Једна латица је жуте боје и на њу се уписују две особине на које су ученици поносни.  Следећа латица биће одређена према смеру казаљке на сату. Она је плаве боје и у њу уписати две ставке које се односе на коришћење слободног времена. Наредна је црвене боје – уписати две ствари које највише воле. На зелену латицу уписати два циља за ову школску годину. Последња латица је наранџаста и треба да садржи две ствари које су постигли и поносни су на то (може остати и празна, ако сматрају да још нису постигли ништа посебно).
          Цветове потом стављамо на одељенско  стабло и дискутујемо о написаном. Ученици затим добијају „листиће“ на које  уписују оно што не воле код себе. То се онда додаје одељенском стаблу, али тако као да листићи опадају са дрвета. Дакле, на стаблу остају само врлине. Закључак, мане ће „временом и ветар однети“.  Морамо код других ценити само врлине. Мане ће тако доћи у други план.





Мапа ума са часа Српског језика

Јована Туфегџић,2. разред