O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

субота, 24. јун 2017.

Радионица "Сарадњом против конфликата"

Радионица под називом "Сарадњом против конфликата"  одржана је на часу одељењског старешине и имала је за циљ указивање на значај изналажења разумног решења за обе сукобљене стране. Радионица је поред тога имала за циљ да се укаже да се сукоб не сме доживети као борба у којој се мора победити, као и расветљавање неких ситуација које доводе до сукоба.
Радионица је трајала два школска часа и у њој су учествовали ученици четворазредног комбинованог одељења.

                                            СЦЕНАРИО ЗА ПРВИ ЧАС
ПРВИ КОРАК:Ученици су добили задатак да од слова Д, Њ, А, С, Р, А, А саставе реч. Исти задатак су добили и за следећа слова: О, Ф, Н, К, И, И, К, Т.

Добијене речи су потом послужиле да  на основу цедуљица следеће садржине ученици процене да ли се ради о конфликту или о сарадњи;
 1. Делимо ужину.
 2. Мислимо само на своје потребе.
 3. Делимо прибор.
 4. Не размишљамо о другима.
 5. Реагујемо љутито.
 6. Помажемо једни другима.
 7. Бринемо о потребама људи.
 8. Ја, па ја!
ДРУГИ КОРАК: На овај начин формиране су две групе ученика. Група САРАДЊА имала је задатак да применом мождане олује излиста примере сарадње из учионице, а група КОНФЛИКТИ да излиста примере конфликтног понашања.Следи размена искустава фронталним обликом рада.

TРЕЋИ КОРАК: Групе у истом саставу праве списак осећања када сарађујемо, односно списак осећања када смо у билој којој врсти конфликата. ЧЕТВРТИ  КОРАК: Фронталним обликом рада разговара се о томе шта како се треба понашати када ипак до сукоба дође. Посебно је истакнут значај нереаговања у моменту љутње, затим значај слушања "противничке" стране и као и  значај непоказивања моћи  и жеље за победом.  За овај део часа припремљене су и следеће реченице:
 1. Не слажем се са твојим мишљењем.
 2. Смета ми твоје понашање.
 3. Твоје мишљење је глупо.
 4. Твоје понашање је ужасно. 
Разговара се која од ових реченица води изражавању осећања и решавању проблема, а која води продубљивању сукоба. Потом разговарати о томе до којих негативно+их последица може довести повлачење,нереаговање и избегавање сукоба по сваку цену.

ПЕТИ  КОРАК: Фронталним обликом рада даље се разговара шта у конфликтима може бити корисно. Акценат ставити на вежбање асертивне комуникације и "жирафећег" језика, слушање саговорника. Истаћи да се сукоб, ако до њега дође, може искористити да се чује и наш став, али и да се кроз тражење заједничких решења "ојача" однос са сукобљеном страном.

ШЕСТИ КОРАК: Цртање у пару (или у тројкама) везаних руку  је наредна активност.Ученици добијају задатак да везаних руку нацртају нешто по свом избору.


 А ово су продукти настали у овој етапи часа.


Разговара се потом о томе како су се понашали током ове етапе и уочавају се сличности између њихових поступака и поступака актера на фотографији која следи.


ШЕСТИ КОРАК: Применити научено о сарадњи са овог часа кроз игру Између две ватре. Групе остају исте као на почетку часа.

     СЦЕНАРИО ЗА ДРУГИ  ЧАС
ПРВИ  КОРАК:  На почетку часа фронталним обликом рада подсетити се онога што је рађено током претходног часа, а потом се подсећамо возића правила понашања који пролази испод моста лепи речи и за собом остсвља корпу ружних речи. То је продукт који се налази у нашој учионици а настао је у радионицама сличног карактера са претходним генерацијама.

Разговара се о томе које лепе речи и реченице  могу украсити наш мост, а које речи треба да заувек остану у корпи. Након тога се чита и анализита прича под називом "Ексери у огради".
Ексери у огради
Једном беше један мали дечак који је имао лошу нараву. Отац му је дао пуну кесу ексера и рекао му је да сваки пут кад изгуби контролу над собом закуца један ексер у ограду. Првог дана дечак је закуцао 37 ексера.Током следећих месеци  он је научио како да контролише свој бес па се и број укуцаних ексера смањио. И тако је дошао дан да није имао потребе да закуца ни један ексер јер није побеснео. Отац му је онда рекао да свакога дана када буде успео да контролише своје понашање из ограде ишчупа један ексер. Дани су пролазили и једнога дана дечко је рекао свом оцу да је извадио све ексере. Отац је повео сина за руку, одвео до ограде и рекао: "Добро си то урадио, сине мој, али погледај све те рупе у огради. Ограда више никада неће бити иста. Када у бесу кажеш неке ствари, оне остављају ожиљак као што су ове рупе у огради. То значи да неке ране остају . Вербална рана је исто толико болна као и физичка. Пријатељи су врло ретки драгуљи , они чине да се смешиш,охрабрују те да успеш у нечему, спремни су да те саслушају, да поделе твој бол, имају лепе речи за тебе и увек им је срце отворено за тебе."

ДРУГИ  КОРАК: "Степенице насиља" је наредна активност и она се реализује фронталним обликом рада.  Активност се изводи на тај начин што се постави проблем који означава почетак сукоба. У нашем случају реч је о дечаку Марку који није позвао Сашу на фудбалску утакмицу. Ученици су даље давали идеје како је сукоб могао да ескалира. Следи разговор о четири могућа начина завршетка конфикта уз обавезно потенцирање да је најбоље решење онда када су обе стране задовољене. Након тога разговарало се о разлозима и Марковог и Сашиног понашања, а расветљена су и  осећања која су довела до сукоба.

ТРЕЋИ КОРАК:"Рецепт за пријатељство" је наредна активност. Реализује се такође фронталним обликом рада. Најпре се води разговор на основу следећих питања:
 1. Са ким се најчешће дружите?
 2. По чему се добри пријатељи препознају?
 3. Како решавате сукоб са пријатељем?
Следи писање рецепта за пријатељство.

ЧЕТВРТИ КОРАК: Израда кишобрана пријатељства одвија се на тај начин што се на стари кишобран лепе све поруке пријатељства које су се чуле током овог и претходног часа.

Не престајемо са освајањем награда и похвала

Ученик Ђорђе Јовичић ушао је у финални круг Међународног такмичења "Читалићи 2017" у категорији креативаца.  Такмичење је ове школске године организовано у Мачкату. Његов читалачки дневник је похваљен.
Друштво учитеља Београда  уручило нам је захвалницу за учешће на конкурсу "Чаролија рециклаже" помаже природи.