O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

субота, 25. март 2017.

Лутке од пластичних боца

У склопу пројекта "Од смећа до врхунских умећа" који је у току израђене су и лутке од пластичних боца. Ову активност реализовали смо на часу слободних активности 14. марта 2017. године и на часу  предмета Ликовна култура 20. марта 2017. године. Активност  је реализована два пута због интересовања ученика.

  1.КОРАК:  Ножем пробушити боцу на два или четири места у зависности од интересовања ученика  и направити отвор који ће се провући руке и ноге. Руке (и ноге) направити од старих унихоп чарапа или пластичних џакова.






Потенцијални проблем може бити плетење кикица што је израженије код дечака. Препоручујемо сарадњу дечака и девојчица по том питању.

2.КОРАК: Украшавање тела лутке може се вршити на различите начине. Неки су то чинили помоћу колаж папира, неки помоћу најлон кеса, неки су користили пластичне затвараче и корпице за колаче, а било је и покушаја да се лутка обуче у одело направљено од мрежастих  џакова.
На боци је фотографија са призорима из нашег Хомоља.

Лутки је костим направљен од најлон кесе, а ешарпа од унихоп чарапе.


Руке су направљене од мрежастох џакова. Џак није тежак за обраду и ученици проналазе врло креативна решења за његову примену. Савет је да се сечење трака џакова обавља искључиво на клупи  због чишћења.  Ситан отпад који настаје при сечењу лети на све стране .

 Џак је искоришћен и за израду дивног "костима":
Џакови су искоришћени и за израду руку.


 И пластични затварачи нашли примену на овом часу.






Занимљиво је било посматратикако су ученици креативно искористили колаж папир,пластичне затвараче и мрежасте џакове. Било је и комбинација са корпицама за колаче.








 Лутке смо завршили нешто раније него што смо планирали па смо остатак часа искористили да направимо и дивне цветове од компакт дискова, колаж и креп папира.











Радионица "Од пластичних флаша до украсних чаша"

Радионица под називом "Од пластичних флаша до украсних чаша" реализована је часу предмета Ликовна култура 13. марта 2017. године. Задатак је био да се од пластичних боца у којима се налазила кућна хемија или други производи направе украсне чаше.  Пожељно је из естетских разлога да отпадна амбалажа буде у разним бојама. Од материјала, поред празних боца, користили смо још и колаж папир, украсни папир и унихоп чарапе. Дајемо приказ израде чаше по корацима. 

  1.КОРАК: Скалпелом исећи боцу  и направити жељени  облик. Ову активност из безбедносних разлога изводи искључиво наставник.


 2.КОРАК: Клас папиром обрадити грубо исечене ивице (ако за тим има потребе).


3.КОРАК: Чашу украсити према сопственој жељи.









Као и увек, следе фотографије ученичких продуката.