O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

среда, 29. март 2017.

Презентовање пројекта "Од смећа до врхунских умећа"

Дана 29. марта 2017. ученици одељења у Рибару  и њихова учитељица Милена Станковић били су гости у издвојеном одељењу у Изварици. Тога дана су ученици из Изварице другарима презентовали продукте  пројекта "Од смећа до врхунских умећа". Презентовање је обухватило низ разноврсних активности (припрему за час можете преузети ОВДЕ). Учитељице су на почетку часа симулирале ситуацију прикупљања смећа.

Учитељица Милена је без икаквог објашњења нестала из учионице. То примећује друга учитељица која почиње да је дозива. Учитељица Милена улази у учионицу и уноси смеће које је наводно прикупљала у близини школе. На питање коме још смеће треба ученици из Изварице потврђују да се од смећа свашта може направити. Ученици одељења у Изварици су онда другарима представљали ликовне радове које су израдили у току пројекта. Била је ту необична кухиња од картона односно шпорет од картона и судопера, затим  необична сталажа, украсне чаше, лукте од пластичних боца, торбе направљене од фармерица, бриско од најлон кесе, лутке од најлон кеса, саксије од старе похабане обуће и пластичних боца. Посебно је занимљиво било видети  љуспу јaјета као замену за саксију. 
 Представљање продуката започео је Ђорђе.
 Андрија је као продукт навео књигу "Од смећа до врхунских умећа".
 Јована се потрудила да пажњу добију и наше лутке.
 Кристина се побринула за тексас торбе, а Немања за сат направљен од картона.

 Жељко нам је представио лутке.
 Анастасија је говорила о необичним саксијама.
 Михајло се поноси својим необичном метлом.
Током трајања пројекта вредна је била и учитељица.
 Уследио је и заједнички квиз који је за ученике оба одељења припремила учитељица Милена Станковић. У квизу су учествовале три екипе: екипа МЕТАЛ, екипа СТАКЛО и екипа ГУМА.
Kвиз је могуће преузети ОВДЕ




Представљен је и филм под називом „Смеће нам више сметати неће“ који су снимили ученици из Изварице. Филм има за циљ промовисање креативног искоришћавања отпада при изради нових употребних предмета. Писци сценариа су ученици из Изварице.





Ученици су на овом часу имали прилике  да се баве и  разним практичним активностима које су за циљ  такође имале креативно искоришћавање отпада. Тако су на овом часу настале гусенице од старих чарапа, цветови од компакт дискова, необично пиле од папира, као и необични рамови за слике украшени љуспама од јаја.













 Посебно занимљиво за ученике оба одељења било је представљање књиге „Од смећа до врхунских умећа“. Књига је израђена од различитих  отпадних материјала: тканине, мрежастих џакова, најлон кеса, картона, кеса од грицкалица и другог отпадног материјала. 



 На самом крају часа имали смо и разговор о томе шта се дешава са појединим врстама отпада које доспе у земљу. Ученици из Изварице су друговима из Рибара показали „смеће које су посејали“. Упознали су их и са променама које су видљиве на смећу органског порекла након једномесечног посматрања и бележења.


 Презентовању пројекта присуствовала је и директорка школе Сунчица Јовић, као и педагог Маја Зарић. Добили смо похвале и позив да сличне активности поновимо и у школи у Рибару. 
И на крају,  уследиле су заједничке фотографије.







Ученички рад "Од смећа до врхунских умећа"

Дана 28. матра 2017. године на часу слободних активности  појединачне делове књиге под називом "Од смећа до врхунских умећа" повезали смо у јединствену целину.














Појединачно странице овако изгледају:
 Насловна страна је комбинација отпадне амбалаже од грицкалица и пластичних делова  скинутих са амбалаже влажних марамица.
 Страница обухвата попис активности које треба спровести.


 










И за крај, погледајте наш продукт и на https://youtu.be/dbMpTtOZ40U или сачекајте да се видео снимак испод учита.