O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

уторак, 29. децембар 2015.

У сусрет Новој години

Поводом предстојећих празника организовали смо разне радионице. Израдили смо разне украсне предмете:

1.Новогодишње дрво
Осушене гранчице  офарбали смо полудисперзијом. Постоље смо направили од пластичних часа. Обложили смо их  салветама разних дезена.  Да  би дрво  било стабилно, украшене чаше  напунили смо  песком.


2.Новогодишњe звончићe
Новогодишњи звончићи се израђују слично као постоље за новогодишње дрво. Разлика је у томе што се чаша у овом случају окреће отвором на доле и што се салвета при врху везује машном. Неки ученици су звончићима направили  очи, нос и уста од колаж папира .



3.Новогодишњи дворац
Дворац се прави тако што се ролна убрус папира обложи колажом или другим украсним папиром. Исцртају се прозори и врата, мада могу да се направе и од колаж папира. Кров је у облику купе направљен од разних врста украсног папира.


4.Снешкa Белићa
Два Снешка Белића направили смо од старих чарапа и дугмића.

5.Новогодишње честитке
Новогодишње честитке представљају комбинацију  хамера и колаж папира.



6.Из наших песничких пера
 На часу српског језика писали смо и песме о зими.

      ЗИМСКА ПЕСМА     
 Хладан зимски снег
покрио је цео брег.
Са брега јуре санке
брзе и танке.
Са неба падају пахуље све беље и беље
драги Деда Мраз нам стиже на новогодишње весеље.
Ова лепа зима
прија баш свима.
Природа је зими лепа као бајка
зато је поштујте као да нам је мајка!
Ђорђе Јовичић, 3. разред


ЗИМСКА ПЕСМА
Зима прија свима,
хладна је то клима!
Цео цветни брег,
покрио је снег.
Преко њега јуре санке,
магичне и танке.
У санкама Мраз Деда,
у припремљене поклоне непрестрано гледа.
Иње му у коси,
радост нам доноси.
Пахуље су све беље,
Деда Мраз нам стиже на весеље!

Филип Петковић, 4. разред          


Све смо повезали у једну целину.
 

Након тога организовали смо новогодишње дружење коме су поред родитеља и ученика присуствовали и старији мештани села. Они су се, након кратког програма који су за њих припремили и извели ученици, представили песмом. Баке су уз громке аплаузе отпевале народне песме које су према њиховим речима обележиле њихову младост. Дружењу је присуствовао и хармоникаш Љубиша Милошевић из Изварице. Звуци његове хармонике "одвели" су нас до Босне и "прошетали" нас кроз прелепу Србију да би влашким колом и "старо и младо подигли на ноге". Заиграло се и српско коло, па се наше новогодишње весеље претворило у свеопшту игранку. Баке су донеле и своје ручне радове. Њих су у паузи између два кола приказивале ученицима. Могла се видети кудеља, кудељица, вретено, штрикање на две и четири игле и слично. 


Ова мала сеоска школа остварује своју улогу по питању сарадње са мештанима села. Задивљује коментар једне баке која каже: "Добро да се и нас неко сетио!" О томе шта мештани мисле говори и следећа изјава: "За следећи пут спремићемо  још више песама за певање." 
И тако уз звуке хармонике обећасмо једни другима да ћемо се поново састати најкасније поводом 8.марта. Ученици ће старијима спремати стихове и песме, а старији ће ученицима постати један од извора учења.