O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

субота, 31. октобар 2015.

Шта је Ноћ вештица и ко је прославља

       Ноћ вештица је светковина која се обележава 31. октобра. Назив  Halloween настало је од назива празника All Hollow’s Eve које означава Вече свих светих. Најчешће активности које обележавају овај празник су: костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича. Деца иду од врата до врата, траже слаткише и узвикују „trick or treat“ („смицалица или посластица“, у слободном преводу „дајте нам слаткише или ћемо иначе бити приморани да урадимо нешто неваљало“).
        Најчешћа асоцијација на Ноћ вештица је бундева којој су изрезане очи, нос и уста и унутар које се налази свећа која осветљава. Обичај дубљења бундева заснива се на ирској легенди о ковачу Џеку, познатом по његовој домишљатости, али и шкртости. Џек је успео да протера ђавола на дрво уклесавши у дрво крст. за казну ђаво га је проклео да заувек лута ноћу осветљавајући пут свећом која светли из репе.
      Ноћ вештица је католички празник и нарочито је популаран у Сједињеним Америчким Државама. Канади, Ирској, Великој Британији, Аустралији и Новом Зеланду.