O БЛОГУ

Овај блог садржи све битне информације које могу послужити учитељима који раде у комбинованим одељењима. Садржаји се односе на рад у четвороразредном одељењу, али се могу применити и за рад у мањим одељењима.Можете погледати припреме одржаних часова, неке од објављених радова... Саму атмосферу која је заступљена на часовима овог одељења потврђују и фотографије које такође можете погледати на једној од страница.Ученици могу пронаћи корисне линкове који ће их упутити да своје знање провере путем различитих игара и тестова.

СТРАНИЦЕ

четвртак, 3. март 2016.

Радионица „Доброта у нама и око нас“



Циљ радионице јесте указати на:
·         значај исправног поступања у конкретним ситуацијама;
·         значај и лепоту  „давања и примања“ у конкретним ситуацијама.

Сценарио за час
1.корак:  Погледати видео материјал који говори о доброчинству.
                   https://www.youtube.com/watch?v=gvwqkyRkl4E
Разговарати о ликовима и о њиховим поступцима. Дискутовати о томе да ли су ученици некада поступили на сличан начин као глумац.
2.корак: Разговарати о причи  „Дрво има срце“.
                              
Дрво има срце

Било једном једно стабло и волело малог дечака. Сваког би дана дечак долазио и скупљао лишће, сплео га у круну и играо се краља шуме. Пењао се уз стабло, љуљао на гранама и јео јабуке. Играли би се скривача, кад би се уморио заспао би у његовом  хладу. Волео је дечак  стабло, баш га је волео. И стабло је било срећно.
Пролазиле су године. Дечак је одрастао. Стабло је често било само.
Једног дана дође дечак стаблу, а оно му рече:
- Дођи дечаче, дођи и попни се уз моје стабло и прољуљај се на мојим гранама, наједи се јабука, играј се у мом хладу и буди срећан.
- Превелики сам да се пењем  и играм – одговори дечак. – Желим свашта куповати и забављати се. Желим имати много новаца. Можеш ли ми га ти дати?
- Жао ми је – одврати стабло – ја новаца немам. Имам само лишће и јабуке. Узми моје јабуке, дечаче, и продај их у граду. Тако ћеш зарадити новац и бити срећан.
Дечак се попне на стабло, набере јабука и однесе их. Стабло је било срећно.
Али дечак дуго није долазио…и стабло је било тужно. А онда се једног дана дечак врати.
Стабло задрхта од радости и проговори: - Дођи дечаче, узвери се на моје стабло, прољуљај се на мојим гранама и буди срећан.
- Превише сам запослен да се пењем по стаблима – рече дечак. Желим кућу, да ме чува од хладноће. Желим се оженити и имати децу, и зато ми треба кућа. Можеш ли ми је ти дати?
- Немам ја куће – одговори му стабло. – Моја кућа је шума, али можеш одрезати моје гране и саградити кућу. Тада ћеш бити срећан.
И дечак одреже стаблу гране те их однесе да би саградио себи кућу. И стабло је било срећно.

Али дечак дуго, дуго није долазио. А кад се вратио, стабло је од силне радости једва проговорило.
- Дођи, дечаче – прошаптало је – дођи и поиграј се.
-Превише сам стар и тужан за игру – одговори дечак. – Желим лађу која ће ме однети далеко одавде. Можеш ли ми је дати?
- Одсеци моје стабло и направи  лађу – рече му стабло. – Моћи ћеш отпловити далеко….и бићеш срећан.
И дечак посече дебло. Направи  лађу и отплови.
И стабло је било срећно. Али не истински срећно.

Након много времена дечак се поновно врати.
- Опрости ми, дечаче – проговори стабло – више ти немам шта даровати. Јабука више немам.
- Зуби су ми преслаби за јабуке – одврати дечак.
- Грана више немам – настави дрво – не можеш се више на њима љуљати.
- Престар сам да се љуљам на гранама – рече дечак.
- Стабла више немам . Не можеш се пењати.
- Преуморан сам за пењање – одговори дечак.
- Жао ми је – уздахне стабло. – Волео бих да ти могу нешто дати….али ничега немам. Сад сам само стари пањ. Жао ми је….
- Више ми не треба много, само мирно место да седнем и одморим се. Врло сам уморан.
- Па – проговори стабло протежући се увис што је више могло – знаш, за седење и одмор и стари ће пањ бити добар. Дођи, дечаче, седни. Седни и одмори се.

Дечак тако и учини. И стабло је било срећно.

                           Садржај филмa


            Унуци су отишли са баком да купе намирнице. Девојчица је узела торту. На каси нису имали довољно новца да плате и бака је вратила торту. Рекла да ће следећи пут да узму торту, а девојчица се наљутила јер је тако рекла и прошли пут. Неки дечко јој је онда купио ту торту, а бака је рекла да не могу да прихвате јер нема разлога да он то учини за њих. Он им је испричао како је кад је имао 7 година мајка хтела да му купи торту, али није имала новца. Неки добар човек му јепоклонио торту исто као што он жели сада њима да поклони. Никад није сазнао име тог господина и није имао прилике да му се захвали. Бака му се захвалила и затражила му да јој напише број телефона да му пошаљу новац када буду имали. Он је од девојчице затражио да му обећа да ће када некоме буде нешто могла да помогне то и урадити. Девојчица је деки поклонила торту за рођендан. Дека је баки рекао да није требало да троши новац на то, а она му је признала да торту није платила она већ дечак који им је оставио поруку. Дека се присетио тренутка када је он поклонио торту некоме (то је уствари овај момак). На цедуљи пише:  Чини добро и добро ће ти се вратити или добро се добрим враћа.